LIJ_juvenil ESO

Momo

“Hi ha coses que volen temps… i el temps era veritablement l’única riquesa de la Momo” (p. 21). Qui és la Momo? Per què captiva els adults i els nens deixant que expliquin històries, narrant les seves vides, pors i els seus anhels?

Un clàssic contemporani de la literatura juvenil reeditat per Jollibre que ens atrapa (adults i joves) en la reflexió sobre les nostres vides, l’amistat, el temps, el consumisme… Un llibre no només de fantasia; un llibre de crítica social, de reflexió sobre temes tan universals com el valor del temps en les nostres vides, la capacitat de narrar històries i les accions que ens lliguen a les persones o al no-res.

FITXA:

  • Títol: Momo
  • Autor; traductora: Michael Ende; Francesca Martínez
  • Editorial: Santillana, Jollibre (2023)
  • núm. pàg.: 316 p.
  • Edat: a partir de 12 anys
  • Recomanacions didàctiques: lectura en un club de lectura; lectura guiada a l’aula (a partir de 2n d’ESO). Molt recomanable per introduir debats ètics, filosòfics i com a llavor a noves històries a partir d’alguns personatges com en Beppo, en Giggi o els ja inoblidables homes grisos amb els seus cigars geladors. Una proposta podria ser que els alumnes cerquessin pintures surrealistes que poguessin anar vinculades amb algunes parts del llibre. A partir de l’inici de la novel·la amb la descripció de l’amfiteatre i l’origen incert de la protagonista es pot connectar amb altres històries, altres novel·les, que també tenen un inici similar; així com aprofitar l’atmosfera mig abandonada, amb connexions amb l’època i l’art clàssic, es pot parlar del teatre grec, de la seva funció crítica. Una altra activitat és cercar informació sobre el nom de Cassiopea, la tortuga, i argumentar per què l’autor ha triat aquest nom i quines referències té amb la cultura clàssica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *